spód;
16 jasnych i słodkich herbatników
100 g. masła
Masło roztopić i wymieszać z dobrze pokruszonymi ciasteczkami. Powstanie mokry piasek. Wyłożyć dno blachy, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia.
masa serowa;
500 ml. śmietanki 30%
600 g. sera białego z wiaderka
3 łyżki żelatyny
1 szklanka cukru pudru
Żelatynę zalewamy zimną wodą, w takiej ilości aby tylko jązakryła. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie kładziemy na małym ogniu i rozpuszczamy. Nie dopuszczamy do zagotowania, gdyż żelatyna straci swoje właściwości.
Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy stopniowo ser biały i rozpuszczoną zimną ! żelatynę.
Żelatynę musimy najpierw zahartować i dodać do niej trochę ubitej śmietanki.
Masę serową wylewamy na spód z ciastek.
galaretka;
2 galaretki krystaliczne
1/2 kg truskawek.
Galaretki rozpuszczamy w/g przepisu na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości wody, o 1/2 szklanki.
Pokrojone truskawki układamy na masie z sera i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto umieszczamy w chłodnym miejscu, aby stężało.
Komentarze do przepisu (2)