sernik na zimno

sernik na zimno
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ewka16
delikatny jak ptasie mleczko deser na zimno, rewelacyjny na letnie przyjęcia :)

Składniki

  • 1 kg twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki - 2 cytrynowe i jedna wiśniowa (lub inny smak ważne aby była w innym kolorze)
  • 2 banany
  • paczka herbatników - musi wystarczyć na wyłożenie spodu tortownicy

Przygotowanie

  1. Przygotowuję galaretki - 1 cytrynową i wiśniową, oczywiście osobno, w 0,3 l gorącej wody każda. Czekam do całkowitego wystudzenia.
    Drugą cytrynową rozpuszczam normalnie w 0,5 l i także studzę.

  2. Ser dobrze miksuję z cukrem pudrem, dzielę na dwie części. Do pierwszej dodaję cytrynowa zagęszczoną galaretkę i dobrze ubijam.
    Do drugiej części dodaję galaretkę wiśniową i analogicznie ubijam.
    Dno tortownicy wykładam herbatnikami. Następnie wylewam masę serowo-cytrynową. Odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
    Następnie to samo powtarzam z masa wiśniową.
    Banany obieram e skorki i kroję na średniej grubości plasterki. Wykładam nimi wierzch sera i zalewam trzecią galaretką. Odstawiam do zastygnięcia do lodówki. Ja tym razem za szybko rozkroiłam co widać na poszarpanym brzegu.
    Sernik powinien być podawany na zimno.

Składniki
  • 1 kg twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki - 2 cytrynowe i jedna wiśniowa (lub inny smak ważne aby była w innym kolorze)
  • 2 banany
  • paczka herbatników - musi wystarczyć na wyłożenie spodu tortownicy
Składniki