Sernik na zimno

Sernik na zimno
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Banalny w przygotowaniu ale diabelsko dobry sernik na zimno... doskonały na nadchodzący weekend.

Składniki

  • serek homogenizowany 140g - 9 sztuk
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • galaretka agrestowa - 2 sztuki
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki

Przygotowanie

  1. Pierwszym zadaniem jest rozpuszczenie 2 galaretek jednakowego koloru we wrzątku. Potrzebujemy pół litra wrzątku. Rozmieszane galaretki odstawiamy do ostygnięcia. Do gęstniejącej dodajemy 3 serki homogenizowane i dokładnie mieszamy masę.

  2. Okrągłą tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy do niej pierwszą masę serowo-galaretkową. Odstawiamy blaszkę do lodówki. Pora na przygotowanie drugiego koloru sernika na zimno. Kolejną porcję tężejących galaretek mieszamy z trzema serkami. Wylewamy je na ściętą już masę w tortownicy. Znów odkładamy blaszkę do lodówki. UWAGA - można się posiłkować zamrażalnikiem by skrócić trochę czasu przygotowania sernika. Tylko uważajcie by sobie nie zrobić owocowych lodów :)

  3. Kolejna porcja 2 jednakowego koloru galaretek stężała już na tyle by dodać 3 serki homogenizowane. Przygotowaną masę wylewamy do tortownicy wyjętej z lodówki. Wcześniejsza warstwa musi być już sztywna aby kolory się nie wymieszały. Sernik powinien się schłodzić i stwardnieć w około 2-3 godziny.

    Pozostało go już tylko wymyślnie udekorować na przykład malinami lub bitą śmietaną.

    Zapraszamy na inne proste ciasta - link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (7)

kacper1970 02 sierpnia 2013
Sernik prezentuje się bardzo apetycznie.
irma 02 sierpnia 2013
Serniczek bardzo kuszący, chciałabym tylko wiedzieć po ile gram mają serki.
srk76 02 sierpnia 2013
140g Tutti z Biedronki
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • serek homogenizowany 140g - 9 sztuk
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • galaretka agrestowa - 2 sztuki
  • galaretka truskawkowa - 2 sztuki
Składniki