Sernik na mięciutkim cieście z pianką, brzoskwiniami i płatkami migdałowymi:

Sernik na mięciutkim cieście z pianką, brzoskwiniami i płatkami migdałowymi:
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Szybki do zrobienia, wilgotny a jednocześnie chrupiący i bardzo smaczny.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła, 2 całe jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)-bez cukru
  • Dodatkowo:
  • 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta posiekać nożem, zagnieść ciasto i od razu wyłożyć posmarowaną cienko olejem formę o wymiarach 25/35 cm.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 12 minut aż lekko się zrumieni.
    Ostudzić.


    Składniki na masę serową włożyć do misy miksera i ucierać około 12 minut.
    Brzoskwinie osączyć na sicie a owoce pokroić w kostkę

    Masę serową wylać na podpieczone ciasto, na niej rozłożyć pokrojone brzoskwinie.

    Ubić białka z cukrem, na koniec dodać proszek budyniowy . Ubijać jeszcze minutę by składniki dobrze się połączyły.
    Wyłożyć równomiernie pianę na masie serowej z brzoskwiniami.
    Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

    Piec godzinę w 175 stopni z funkcją góra/dół. W połowie pieczenia - sernik nakryć papierem do pieczenia by płatki za bardzo się nie przyrumieniły.
    Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć , uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do ostygnięcia. Nigdy nie opada.

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła, 2 całe jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)-bez cukru
  • Dodatkowo:
  • 100 g płatków migdałowych
Składniki