Sernik na kwaśnej śmietanie

Sernik na kwaśnej śmietanie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszny, kremowy i niezwykle prosty - same zalety :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 150 g herbatników lub biszkoptów
  • 50 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 garście mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie)

Przygotowanie

  1. Spód:
    Ciasteczka kruszę lub blenduję, masło roztapiam. Do masła dodaję zmielone ciasteczka i dokładnie mieszam.
    Dno tortownicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka wymieszane z masłem. Rozprowadzam na całym dnie i dociskam. Tortownicę wstawiam do lodówki.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową umieszczam w mikserze i miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia się składników.
    Ciasto wylewam do tortownicy. Całość piekę w 160 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty z sernikiem w środku przez kolejne 15-20 minut. Następnie sernik odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Do sernika nie dodaje się mąki ziemniaczanej, budyniu ani kaszy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (15)

kucharka-amatorka 09 kwietnia
Pewnie już po nim nie ma ani śladu.Tak przynajmniej byłoby w mojej rodzinie.Życzę zdrowych i szczęśliwych... Czytaj całość »
Pewnie już po nim nie ma ani śladu.Tak przynajmniej byłoby w mojej rodzinie.Życzę zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych.
fafiatko 09 kwietnia
Ale bajka! zazdroszcze takich wypiekow na swieta!
Docherro 09 kwietnia
Ale pychotki,uwielbiam serniki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na spód:
  • 150 g herbatników lub biszkoptów
  • 50 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 330 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 garście mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Skórka otarta z cytryny (opcjonalnie, jeśli lubicie)
Składniki