Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kudlata_ak
Więcej na blogu.

Składniki

  • Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast
  • 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Spód

    Przygotowanie:

    Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do tortownicy formując spód i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do ostygnięcia.

  2. Masa:

    - 0,5 kg twarogu na sernik
    - 10 łyżek cukru
    - 32 g cukru waniliowego
    - 5 żółtek
    - 7 białek
    - 1,2 kostki masła
    - 1 budyń
    - kilka kropli aromatu waniliowego
    - skórka z pomarańczy
    - 2 łyżki mleka w proszku
    - sok z połowy cytryny
    - szczypta soli

    Przygotowanie:

    Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie z białkiem. Gotową masę wylewamy na spód ciasta i wkładamy do gorącego piekarnika (180 stopni). Pieczemy ciasto przez 45 - 60 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto powoli w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  3. Do smaku można go posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Składniki
  • Spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej do ciast
  • 1 kostka (250 g) margaryny (Kasia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
Składniki