Sernik na ciemnym cieście

Sernik na ciemnym cieście
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik z twarogu, na ciemnym czekoladowym cieście z dodatkiem budyniu, oblany czekoladą.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 40g budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 70g masła
  • Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 20g budyniu śmietankowego w proszku
  • 0,5szkl. cukru
  • 50g masła
  • 100ml mleka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Polewa:
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy w proszku i kakao. Dodałam zimne masło, żółtko i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek i żółtek) z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksowałam je z wystudzonym masłem i zmielonym serem. Budyń śmietankowy rozmieszałam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Masę serową ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę metalową i studziłam w formie. Po ostygnięciu polałam sernik czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.

Składniki
  • Ciasto:
  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 40g budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka kakao gorzkiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 70g masła
  • Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 20g budyniu śmietankowego w proszku
  • 0,5szkl. cukru
  • 50g masła
  • 100ml mleka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Polewa:
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżki mleka
Składniki