Sernik na bogato

Sernik na bogato
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ten sernik smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na spód tortownicy:
  • Ciastka pełnoziarniste 20 dag
  • Masło orzechowe 4 łyżki
  • Składniki na ser:
  • Ser z wiaderka 1 szt.
  • Serek mascarpone 25 dag
  • Śmietana 36% 1 szklanka
  • Jajka 5 szt.
  • Czekolada biała 10 dag
  • Mąka pszenna 1 ½ łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Cukier puder 15 dag
  • Zapach arakowy kilka kropel
  • Karmel 1 puszka
  • Orzeszki z puszki solone 1 puszka

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu placka:
    Ciastka pokruszyć, wymieszać dokładnie z masłem orzechowym i wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wykonanie sera:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać oba sery i dokładnie utrzeć, wlać śmietanę dalej ucierać. Dodać czekoladę rozpuszczoną wcześniej na parze, dodać obie mąki i zapach arakowy. Gotowy ser wyłożyć na ciasteczka w tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut z termo obiegiem. Następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec łącznie 2 godziny. Po czym delikatnie uchylić piekarnik aby placek stopniowo stygł.

  2. Na przestudzony placek wykładamy karmel i posypujemy orzeszkami. Sernik dobrze schłodzić w lodówce i podawać najlepiej na drugi dzień.

Składniki
  • Składniki na spód tortownicy:
  • Ciastka pełnoziarniste 20 dag
  • Masło orzechowe 4 łyżki
  • Składniki na ser:
  • Ser z wiaderka 1 szt.
  • Serek mascarpone 25 dag
  • Śmietana 36% 1 szklanka
  • Jajka 5 szt.
  • Czekolada biała 10 dag
  • Mąka pszenna 1 ½ łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Cukier puder 15 dag
  • Zapach arakowy kilka kropel
  • Karmel 1 puszka
  • Orzeszki z puszki solone 1 puszka
Składniki