Sernik mozaika

Sernik mozaika
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pięknie wyglądający i obłędny w smaku , wprost na świąteczny stół.

Składniki

  • Ser w wiaderku - 1 kg
  • Jajka kurze - 9 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier kryształ - 32 dag
  • Mak - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Kakao - - 3 łyżeczki
  • Brzoskwinie w syropie - 850 g
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym - 1 szt.
  • Śmietana 30 % - 200 ml
  • Budyń o smaku śmietankowym - 40 g - 2 szt.

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4 jajka ubić na puszysto z 16 dag cukru, dodać produkty sypkie , wymieszać na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika i piec 20 minut.

  2. 5 jajek ubić z 16 dag cukru , dodawać ser i ucierać , dodać śmietanę i budynie , wymieszać. Z przygotowanego sera odłożyć 1/3 i wymieszać z kakao. 4 połówki brzoskwiń pokroić w kostkę. Na upieczone ciasto wyłożyć biały ser, nieregularnie poukładać ser z kakao oraz brzoskwinie.

  3. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec z tylko włączoną górną grzałka, do dobrego zrumienienia.

  4. Pozostałe brzoskwinie zblendować , dodać syrop , zagotować, rozpuścić galaretkę , krzepnącą wylać na ciasto.

  5. Schłodzić minimum 4 godziny , pokroić na porcję.

Składniki
  • Ser w wiaderku - 1 kg
  • Jajka kurze - 9 szt.
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier kryształ - 32 dag
  • Mak - 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Kakao - - 3 łyżeczki
  • Brzoskwinie w syropie - 850 g
  • Galaretka o smaku brzoskwiniowym - 1 szt.
  • Śmietana 30 % - 200 ml
  • Budyń o smaku śmietankowym - 40 g - 2 szt.
Składniki