Sernik marmurkowy kawowo-kakaowy

Sernik marmurkowy kawowo-kakaowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Kolejna udana wariacja na temat sernika. Nic dodać, nic ująć - pyszny po prostu.

Składniki

  • 1kg mielonego twarogu
  • 4 jajka (M)
  • 100-150g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1-2 łyżki ciemnego kakao
  • 50-100 ml świeżo zaparzonej kawy, ostudzonej
  • 200g ciastek czekoladowych
  • 80-100g masła
  • 100-150g białej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Ciastka drobno pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki.

  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać twaróg i budyń. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej kawę.

  4. Jedną część ciasta wylać na przygotowany spód i wstawić na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie ostrożnie wylać na podpieczoną masę drugą część ciasta. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach, potem zredukować temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i studzić ok.15- 20 minut w piekarniku, potem wyjąć i ostudzić całkowicie.

  5. Czekoladę roztopić dodając do niej olej. Polać ostudzony sernik i ozdobić wg uznania.


    Smacznego :)

Składniki
  • 1kg mielonego twarogu
  • 4 jajka (M)
  • 100-150g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1-2 łyżki ciemnego kakao
  • 50-100 ml świeżo zaparzonej kawy, ostudzonej
  • 200g ciastek czekoladowych
  • 80-100g masła
  • 100-150g białej czekolady
  • 1-2 łyżki oleju
Składniki