Sernik mandarynkowy z kokosową kruszonką

Sernik mandarynkowy z kokosową kruszonką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Tym razem na spodzie z ciasta ucieranego, z mandarynkami i kokosem na wierzchu. Delikanty, mięciutki, dzięki kruszonce chrupiący. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto: 100g masła lub margaryny
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 170g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 1 puszka mandarynek
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki soku mandarynkowego
  • 3 jajka (L)
  • Kruszonka: 200g wiórków kokosowych
  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 150g miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie

  1. Mandarynki odsączyć, sok zachować. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

  2. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie pojedynczo dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach miksera.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.

  4. Wszystkie składniki masy serowej (oprócz mandarynek) wymieszać krótko, tylko do połączenia. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać mandarynki, lekko je wciskając w ser.

  5. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, a następnie pokruszyć równomiernie na masę serową.

  6. Piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 90 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Potem wstawić do lodówki.


    Smacznego :)

Składniki
  • Ciasto: 100g masła lub margaryny
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 170g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 1 puszka mandarynek
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki soku mandarynkowego
  • 3 jajka (L)
  • Kruszonka: 200g wiórków kokosowych
  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 150g miękkiego masła lub margaryny
Składniki