Sernik krówkowy

Sernik krówkowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Samo przygotowanie masy serowej do tego sernika nie trwa dłużej niż 5 minut. Później pozostaje nam już tylko czekać aż się upiecze i ostygnie:).

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 puszka (400g) masy kajmakowej
  • 4 jajka L
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150g ciastek owsianych
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 1/2 puszki (200g) masy kajmakowej
  • 8 krówek
  • 100g płaków migdałowych

Przygotowanie

  1. Twaróg, masę kajmakową, jajka, cukier i masło w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera. Miksujemy tylko do połączenia składników by nie napowietrzyć masy.

  2. Na dno tortownicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wlewamy masę serową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1,5 godziny. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

  3. Sernik smarujemy grubą warstwą masy kajmakowej, posypujemy pokrojonymi krówkami i płatkami migdałowymi.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 sierpnia
Bajeczne ciasto:_)
Składniki
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 puszka (400g) masy kajmakowej
  • 4 jajka L
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 150g ciastek owsianych
  • ...
  • Dodatkowo:
  • 1/2 puszki (200g) masy kajmakowej
  • 8 krówek
  • 100g płaków migdałowych
Składniki