Sernik królewski

Sernik królewski
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Sernik królewski to tradycyjny polski sernik który zachwyca nie tylko smakiem i wyglądem. Po prostu król serników.

Składniki

  • Masa kakaowa:
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (krajanki)
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie

Przygotowanie

  1. Masa kakaowa:
    Margarynę rozpuszczamy w garnku, pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 3 godzinki.

  2. Masa serowa:
    Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami (waniliowym i zwykłym) na gładką puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy porcjami zmielony uprzednio twaróg. Gdy dodamy już cały ser i masa jest gładka to dodajemy grysik i bakalie. Z białek ubijamy pianę na sztywno i w 3 porcjach dodajemy ją do masy serowej mieszając już ręcznie łyżką i powoli.

  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na tą warstwę masy kakaowej nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową.

  4. Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę.
    Forma 25x35

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 26 grudnia 2017
Najlepsze ciasto na świecie:) Serniczek-pycha!
Składniki
  • Masa kakaowa:
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (krajanki)
  • 1 kostka masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie
Składniki