Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny i puszysty kremówkowy sernik na zimno z ciastkami w stylu oreo
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 405
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 876
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5159
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 405
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 876
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5159
Składniki
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.<br /> <br /> Ciastka wrzucam do plastikowej torebki. Tłukę wałkiem. Rozwałkowuję na miazgę. Wysypuję na dno tortownicy. Masło roztapiam. Zalewam pokruszone ciastka. Mieszam i dociskam, tak, aby powstał zwarty, wyrównany spód. Wkładam do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Wkładam do lodówki. Żelatynę zalewam wodą. Czekam około 5 minut, aż napęcznieje. Podgrzewam do rozpuszczenia. Uważam, żeby nie zagotować /jak się zagotuje, to wyrzucam, bo traci właściwości żelujące/. Ciastka kruszę na drobne, nieregularne kawałki. Ser homogenizowany mieszam z cukrami, solą, miękkim masłem i sokiem cytrynowym. Dodaję przestudzoną żelatynę. Miksuję. Mieszam z kremówką do momentu uzyskania jednorodnej masy. Dodaję ciastka. Mieszam szpatułą. Przekładam masę schłodzony kakaowy spód. Wstawiam na kilka godzin do lodówki /najlepiej na noc/.