Sernik krakowski

Sernik krakowski
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Puszysty sernik na cieście.

Składniki

  • Mąka pszenna 350 g + 1 szklanka
  • Cukier biały 1 szklanka + 1,5 szklanki + 4 łyżeczki
  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna do pieczenia miękka 1/2 kostki + 1/4 kostki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Ser twarogowy trzykrotnie mielony 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Dwa jajka i 1 szklankę cukru utrzeć do białości.

  2. Dodać 350 g mąki pszennej, proszek do pieczenia, 1/2 kostki margaryny oraz sól i dokładnie zmiksować.

  3. Około pół szklanki ciasta odłożyć, resztą ciasta wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej mąką blachę o wymiarach około 22x30cm.

  4. Ciasto jest delikatne i lepkie, dlatego najlepiej jest najpierw rozłożyć je łyżką w taki sposób, jak na zdjęciu.

  5. Następnie ciasto należy posypać obficie mąką i rozprowadzić dłonią na dnie blachy.

  6. Twaróg, jogurt, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, cukry wanilinowe i mąkę ziemniaczaną zmiksować.

  7. 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać szpatułką.

  8. Ser wylać na przygotowane w blasze ciasto.

  9. Z połowy szklanki ciasta odłożonego w etapie 3, 1/4 kostki margaryny, 4 łyżeczek cukru i 1 szklanki mąki zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać paski i układać na wierzchu sera.

  10. Z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i zamaskować ewentualne łączenia na wierzchu.

  11. Sernik piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  12. Ciasto po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 22 listopada
Serniczek to ja zawsze chętnie a Twój wygląda bardzo zachęcająco :)
ekspresjawkuchni 22 listopada
Pięknie dziękuję :) Ten zawsze wychodzi idealnie lekki i puszysty.
Maudie 22 listopada
Na noc mnie tu kusisz!!!!!!! :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 350 g + 1 szklanka
  • Cukier biały 1 szklanka + 1,5 szklanki + 4 łyżeczki
  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna do pieczenia miękka 1/2 kostki + 1/4 kostki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Ser twarogowy trzykrotnie mielony 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
Składniki