Sernik kokosowy z malinami (bezglutenowy)

Sernik kokosowy z malinami (bezglutenowy)
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: monialubi
Masa serowa z serka mascarpone i mleczka kokosowego na bazie mocno czekoladowego brownie na mielonych orzechach laskowych. Całość delikatna, mięciutka, słodka, z lekko kwaśną malinową nutką. Pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki

  • Ciasto: 125g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 35g wiórków kokosowych
  • Masa serowa: 500g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 250-300ml mleczka kokosowego
  • Dodatkowo: 125g malin
  • 50g białej czekolady
  • 2-3 łyżki wiórkow kokosowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Ciasto: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec dodać 30g cukru i ubijać, aż białka będą błyszczące.
    Masło utrzeć z pozostałym cukrem, dodać żółtka, syrop klonowy i czekoladę. Następnie delikatnie połączyć z białkami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
    Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec ok. 50 minut, po 35 minutach przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu lekko ostudzić.
    Piekarnik zostawić włączony. Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

  3. Masa serowa: Serek mascarpone utrzeć z jajkiem, cukrem i mleczkiem kokosowym, na końcu dodać mąkę ziemniaczną.

  4. Na upieczonym cieście rozłożyć maliny. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w kąpieli wodnej. Na ostatnie 15 minut pieczenia przykryć folią.

  5. Po upieczeniu i ostudzeniu polać roztopioną białą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.


    Smacznego :)

Składniki
  • Ciasto: 125g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 130g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 35g wiórków kokosowych
  • Masa serowa: 500g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 250-300ml mleczka kokosowego
  • Dodatkowo: 125g malin
  • 50g białej czekolady
  • 2-3 łyżki wiórkow kokosowych
Składniki