Sernik kokosowy (z likierem kokosowym)

Sernik kokosowy (z likierem kokosowym)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: viaderko
Sernik jest pyszny! No i zawsze się udaje :)

Składniki

  • SPÓD: 1 opakowanie markiz czekoladowych (ok. 250g)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 2/3 szkl likieru kokosowego
  • POLEWA: 1 czekolada mleczna, 60 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Wiórka kokosowe zalać likierem, ostawić na min. 30min. Im dłużej będą nasiąkały, tym lepiej.

    Ciastka dokładnie pokruszyć, wysypać na spód tortownicy (średnica ok.30cm) i lekko ugnieść.

  2. Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.

    Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C.

    Na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie bardziej kremowy, nie wysuszy się podczas pieczenia).

  3. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

    Śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż polewa będzie całkiem gładka.
    Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta.

Komentarze do przepisu (2)

malina27 13 lutego 2016
Trochę chudy ten sernik bo bez masła.Nie miałam markiz więc dałam Oreo,ładnie ,czarno się odbija,polewa... Czytaj całość »
Trochę chudy ten sernik bo bez masła.Nie miałam markiz więc dałam Oreo,ładnie ,czarno się odbija,polewa super.Łatwo się go robi a i w smaku dobry.
viaderko 13 lutego 2016
No taki trochę chudy ten serniczek :)
Cieszę się, ze smakował. Pozdrawiam!
Składniki
  • SPÓD: 1 opakowanie markiz czekoladowych (ok. 250g)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 2/3 szkl likieru kokosowego
  • POLEWA: 1 czekolada mleczna, 60 ml śmietanki 30%
Składniki