Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie

Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Sernik, który znajdzie swoich wielbicieli zarówno wśród fanów kokosa jak i czekolady. Nada się w sam raz na zimową porę, do sylwestrowej lampki szampana i grudniowej, ciepłej kawy. Odpowiednio przybrany z pewnością wpisze się w świąteczną atmosferę!

Składniki

  • Spód:
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 240 g mąki pszennej
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa kokosowa:
  • 1 kg twarogu
  • 50 dag śmietany 30 %*
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kaszki manny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • Masa czekoladowa:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag śmietany
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • cukier puder (do oprószenia)
  • kakao (do oprószenia)

Przygotowanie

  1. Zimną margarynę siekamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sodę. Zagniatamy wszystkie składniki i odstawiamy ciasto na 30 – 40 minut do lodówki. Okrągłą tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszką manną. Wyklejamy ja ciastem (spód i boki), pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i wlewamy do środka masy.

  2. dzień wcześniej twaróg możemy połączyć ze zwykłą śmietanką 30%, do śmietany 18% dodać 2-3 łyżki miękkiego masła, albo do śmietanki 30 % dodać szczyptę kwasku cytrynowego/soku z cytryny

    Maki przesiewamy. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczamy w misce. Miksujemy do połączenia się składników (nie chcemy napowietrzyć zbytnio masy).

  3. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, miksujemy aż ten się rozpuści. Do ubitych białek dodajemy śmietanę i miksujemy. Mąkę i kakao przesiewamy razem – dodajemy do masy i mieszamy.

    Na podpieczony spód wykładamy większość masy kokosowej, następnie masę czekoladową. Z pozostałej masy kokosowej roimy kleksy a wierzch sernika ‘’mieszamy’’ patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Pieczemy sernik przez godzinę w 170 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

renka 30 grudnia 2014
Pyszny -)
Składniki
  • Spód:
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 240 g mąki pszennej
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa kokosowa:
  • 1 kg twarogu
  • 50 dag śmietany 30 %*
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kaszki manny
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • Masa czekoladowa:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag śmietany
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • cukier puder (do oprószenia)
  • kakao (do oprószenia)
Składniki