Sernik kokosowy a'la Bounty

Przepis dnia 2014-05-15
Sernik kokosowy a'la Bounty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
coś dla miłośników kokosu, Malibu i batoników Bounty :-)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 18 dag
  • wiórki kokosowe 4 czubate łyżki
  • mielone migdały 4 pełne łyżki
  • masło 12 dag
  • Masa twarogowa:
  • sernik z wiaderka 75 dag
  • cukier 3/4 szkl.
  • likier kokosowy 5 łyżek
  • jajko 4
  • wiórki kokosowe do masy 13 dag
  • budyń waniliowy 2 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • cukier waniliowy 1
  • Polewa:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • czekolada gorzka 10 dag
  • śmietanka 30 lub 36 % 150 ml
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki zmielić w malakserze na piasek (lub włożyć do woreczka i utrzeć wałkiem). Masło stopić. W misce wymieszać zmielone herbatniki, wiórki, migdały i masło do utworzenia "mokrego piasku". Tortownicę (u mnie 25cm - może być mniejsza, wtedy sernik będzie wyższy) posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszankę wysypać do tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Następnie piec w temp. 180 stopni ok. 12-13 min.

  2. Masa twarogowa: Twaróg utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i likierem na gładki krem. Jajka roztrzepać w osobnej misce widelcem lub trzepaczką, wlać do masy serowej i ubijać krótko, do połączenia składników. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, chwilę ubijać. Dodać wiórki i wymieszać łyżką. Masę przelać na przestudzony spód ciasteczkowy i piec ok. 50 min. w temp. 180. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Polewa. smietankę podgrzać, nie doprowadzić do wrzenia. dodać do niej połamane czekolady, zestawić z palnika i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać nią sernik, wyrównać, schłodzic ok. 2 godz. w lodówce. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (9)

Ewaaa 10 maja 2014
hohoho, cudowny !
anetaa26 10 maja 2014
ale cudo :)
Świetny serniczek, moje smaki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód ciasteczkowy:
  • herbatniki 18 dag
  • wiórki kokosowe 4 czubate łyżki
  • mielone migdały 4 pełne łyżki
  • masło 12 dag
  • Masa twarogowa:
  • sernik z wiaderka 75 dag
  • cukier 3/4 szkl.
  • likier kokosowy 5 łyżek
  • jajko 4
  • wiórki kokosowe do masy 13 dag
  • budyń waniliowy 2 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
  • cukier waniliowy 1
  • Polewa:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • czekolada gorzka 10 dag
  • śmietanka 30 lub 36 % 150 ml
  • aromat waniliowy
Składniki