Sernik klasyczny

Sernik klasyczny
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ten sernik jest bardzo łatwy i powiedziałabym też, że szybki do zrobienia. Nie trzeba oddzielnie ubijać białek i długo ucierać masy serowej. Ciasta też nie trzeba chłodzić czy mrozić, a jedynie zagnieść na coś w rodzaju kruszonki. Sernik wyrasta bardzo równy, nie pęka i nie opada

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1kg sera z wiaderka
  • 100g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 2 białka (które zostały z ciasta kruchego)
  • 100g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam ciasto na takie jakby okruchy/kruszonkę. Około 2 garście tej kruszonki odłożyłam, a resztą wykleiłam blachę o wymiarach 25x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiekłam przez 15 minut w temp. 170 stopni. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie masy serowej. Całe jajka i pozostałe z ciasta białka umieściłam w misce miksera i zmiksowałam z cukrem pudrem. Dołożyłam miękkie masło i znów zmiksowałam do połączenia. Następnie wmiksowałam budyń w proszku i mąkę pszenną tortową. Na koniec po łyżce dodawałam ser. Gdy masa była już zmiksowana, wyłożyłam ją na podpieczony spód. Wierzch posypałam odłożonym ciastem. Sernik ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam go kolejne 50 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. Około 15 minut przed końcem pieczenia sernik obkroiłam tak aby oddzielić masę od ścian blachy. W ten sposób sernik nie powinien opaść po upieczeniu. Upieczony sernik pozostawiłam w piekarniku żeby przestygł i dopiero wyciągnęłam go i studziłam do końca na kratce. Sernik po wystygnięciu wyjęłam z formy oprószyłam lekko cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 20 listopada 2020
Super ciacho :)
WanilioweImprowizacje 20 listopada 2020
:-)
Nevermore 02 grudnia 2020
Za sernik dałbym się pokroić ... na takie cztery kawałki. Pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1kg sera z wiaderka
  • 100g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 2 białka (które zostały z ciasta kruchego)
  • 100g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
Składniki