Sernik kawowy z kruszonką

Sernik kawowy z kruszonką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik o smaku kawowym na spodzie kruchym z kruszonką . Sernik dla kawoszy i lubiących serniki, jak dla mnie idealny.

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • -300 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -3 jajka
  • -500 g. mąki krupczatki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1250 g. sera imperialu, śmietankowego -200 g. cukru
  • -5 jajek -330 ml. śmietanki 30 %
  • -2 duże budynie krówkowe (128 g) -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem i zmiksować na żwirek. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa-Jajka zmiksować z cukrem, potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Dodać kawę i zmiksować ale nie za długo, bo niepotrzebnie można napowietrzyć masę. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.

  3. kruszonka- Pozostawione ciasto, rozsypać na masie serowej.

  4. Piec ok.60-70 min. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.
    Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Kroić jak dobrze stężeje.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 16 kwietnia
Pyszotka :)
babcitereskiciasta 16 kwietnia
Beatko dziękuję.:)
Składniki
  • CIASTO KRUCHE:
  • -300 g. masła lub margaryny -150 g. cukru -3 jajka
  • -500 g. mąki krupczatki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1250 g. sera imperialu, śmietankowego -200 g. cukru
  • -5 jajek -330 ml. śmietanki 30 %
  • -2 duże budynie krówkowe (128 g) -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
Składniki