Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Sernik z aromatem kawy na orzechowym spodzie to idealny deser na coraz to cieplejsze dni. Smakosze kawy na pewno zachwycą się jego smakiem.

Składniki

  • spód
  • ▸70 g orzechów włoskich
  • ▸200 g płatków jaglanych
  • ▸50 g masła
  • ▸50 g gorzkiej czekolady
  • masa
  • ▸500 g twarogu
  • ▸200 g śmietanki 30%
  • ▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
  • ▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • ▸(dosłodzić wedle uznania)
  • polewa
  • ▸50 g gorzkiej czekolady
  • ▸3 łyżki mleka
  • ▸orzechy do posypania

Przygotowanie

  1. Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.

  2. Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.

  3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.

  4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.

  5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.

  6. Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 03 kwietnia 2019
Pyszny, chętnie bym zjadła :)
Nevermore 04 kwietnia 2019
Moje ulubione ciacho :) Serniczki bez względu na to, jak są robione, zawsze są przepyszne. Biorę talerzyk do... Czytaj całość »
Moje ulubione ciacho :) Serniczki bez względu na to, jak są robione, zawsze są przepyszne. Biorę talerzyk do degustacji ;) Pychotka, mniam, mniam :)
pelen_brzuszek 04 kwietnia 2019
przepięknie wygląda :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • spód
  • ▸70 g orzechów włoskich
  • ▸200 g płatków jaglanych
  • ▸50 g masła
  • ▸50 g gorzkiej czekolady
  • masa
  • ▸500 g twarogu
  • ▸200 g śmietanki 30%
  • ▸2 opakowania galaretki np. cytrynowej + 500 ml wody
  • ▸1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • ▸(dosłodzić wedle uznania)
  • polewa
  • ▸50 g gorzkiej czekolady
  • ▸3 łyżki mleka
  • ▸orzechy do posypania
Składniki