Sernik kajmakowy z bananami

Sernik kajmakowy z bananami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Steve
Lekki, puszysty sernik z dodatkiem bananów to świetny deser!

Składniki

  • Spód :
  • biszkopty podłużne 12 szt
  • Masa kajmakowo-serowa :
  • ser biały naturalny z wiaderka 500 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • masa krówkowa 400 g
  • mleko 100 ml
  • żelatyna 3 łyżki
  • śmietana 30 % 330 g
  • banan 3 szt
  • zimna woda 4 łyżki
  • Na wierzch :
  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 1 łyżeczka
  • bezy 13-15 szt do ozdoby

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ser zmiksować z masą krówkową. Namoczoną w zimnej wodzie żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do masy krówkowej przelać mleko z żelatyną i przełożyć śmietankę, połączyć.

  2. Połowę masy przelać na biszkopty, ułożyć owoce i zlać pozostałą masą. Schować do lodówki na całą noc.

  3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, przelać na ciasto i udekorować bezami. Schować jeszcze do lodówki na ok. 60 min.
    Smacznego!

Składniki
  • Spód :
  • biszkopty podłużne 12 szt
  • Masa kajmakowo-serowa :
  • ser biały naturalny z wiaderka 500 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • masa krówkowa 400 g
  • mleko 100 ml
  • żelatyna 3 łyżki
  • śmietana 30 % 330 g
  • banan 3 szt
  • zimna woda 4 łyżki
  • Na wierzch :
  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 1 łyżeczka
  • bezy 13-15 szt do ozdoby
Składniki