Sernik jaglany. Wegański. Bez cukru!!!

Sernik jaglany. Wegański. Bez cukru!!!
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wegański sernik jaglany bez grama sera, bez cukru, bez glutenu. Propozycja dla osób, które są na diecie i nie mogą jeść zwykłego sernika z twarogu. Ciasto jest naprawdę smaczne i na pewno zadowoli podniebienia nawet tych, którzy lubią tradycyjne wypieki. Bardzo polecam!

Składniki

  • SPÓD: migdały 1/2 szkl.
  • orzechy laskowe 1 szkl.
  • kakao 2 łyżki
  • suszone daktyle 1 szkl.
  • MASA JAGLANA: surowa kasza jaglana 200g
  • syrop daktylowy 14 łyżek
  • ziarenka z laski wanilii
  • sok z cytryny
  • orzechy nerkowca 1 szkl.
  • POLEWA: masło orzechowe 4 łyżki
  • suszone daktyle 1/2 szkl.
  • kakao 2 łyżeczki
  • woda 3-4 łyżki
  • DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki podprażonych na patelni płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. WYKONANIE SPODU:

    Migdały i orzechy laskowe zalać szklanką wody i zostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Suszone daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min żeby trochę zmiękły. Namoczone orzechy i daktyle zmiksować blenderem na drobno. Dodać kakao i zmiksować. Orzechy nie muszą być dokładnie zmiksowane, mogą zostać większe kawałki orzechów.
    Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem kokosowym. Masę orzechowo-daktylową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i uklepać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy jaglanej.

  2. MASA JAGLANA:

    Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kaszę jaglaną ugotować w 2,5 szkl. wody. Gotować ok. 20 minut. Kasza ma być lekko rozgotowana.
    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 160 st. C, termoobieg.
    Ugotowaną kaszę lekko ostudzić i zmiksować blenderem. Dodać namoczone orzechy nerkowca, syrop daktylowy, ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Masę wyłożyć na schłodzony spód i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 – 45 min. Po upieczeniu ostudzić.

  3. POLEWA:

    Daktyle zalać gorącą wodą na kilkanaście minut żeby zmiękły. Namoczone daktyle, kakao, masło orzechowe i wodę zmiksować blenderem na gładką masę. Polewę rozsmarować równomiernie na upieczonym „serniku” i posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 10 maja 2016
Zawartosc cukru w daktylach i soku daktylowym jest tak wysoka, ze pomimo iz nie dodano tu juz ani grama cukru... Czytaj całość »
Zawartosc cukru w daktylach i soku daktylowym jest tak wysoka, ze pomimo iz nie dodano tu juz ani grama cukru krystalicznego, nie polecalbym wypieku cukrzykom...
kupodniebieniu 10 maja 2016
Witam! Na pewno cukier zawarty w syropie daktylowym i suszonych daktylach jest o wiele, wiele zdrowszy niż cukier... Czytaj całość »
Witam! Na pewno cukier zawarty w syropie daktylowym i suszonych daktylach jest o wiele, wiele zdrowszy niż cukier rafinowany. Wypiek jest wegański, w szczególności polecany wegetarianom i weganom a także osobom lubiącym poeksperymentować z ciastami. Nie ma wzmianki w opisie ciasta, że również jest dla cukrzyków. Nie jestem dietetykiem ani lekarzem więc nie wiem jakie są zalecenia dla osób na diecie cukrzycowej dlatego każda osoba czytająca przepis może ocenić czy dane ciasto może zjeść. Pozdrawiam:)
Składniki
  • SPÓD: migdały 1/2 szkl.
  • orzechy laskowe 1 szkl.
  • kakao 2 łyżki
  • suszone daktyle 1 szkl.
  • MASA JAGLANA: surowa kasza jaglana 200g
  • syrop daktylowy 14 łyżek
  • ziarenka z laski wanilii
  • sok z cytryny
  • orzechy nerkowca 1 szkl.
  • POLEWA: masło orzechowe 4 łyżki
  • suszone daktyle 1/2 szkl.
  • kakao 2 łyżeczki
  • woda 3-4 łyżki
  • DO POSYPANIA: 2 - 3 łyżki podprażonych na patelni płatków migdałowych
Składniki