Sernik Izaura z morelami

Sernik Izaura z morelami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik Izaura z morelami to pyszne wydanie sernika na czekoladowym spodzie z owocami. Ciasto jest mokre i samo pcha się do ust. Sama byłam zaskoczona jak świetnie smakowo komponują owoce z tym ciastem. Na swoim blogu mam już przepis na sernik Izaurę, pokombinowałam troszkę i stworzyłam nowe pyszne ciasto, z którego przyznam się jestem bardzo zadowolona. W domu też byli zadowoleni, czyli moje zdanie jest poparte również opinią innych. To ciasto zrobiłam na mniejszą blaszkę 21×24 cm

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozm. L
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła (ok. 15 dkg)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy 8 g
  • Na masę serową:
  • 50 dkg sera mielonego
  • 3 jajka rozm. L
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • 10 dkg miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • Morele

Przygotowanie

  1. Zrobiłam ciasto
    W rondlu rozpuściłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym i dodałam przesiane przez sitko kakao. Wymieszałam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia. Odstawiłam masę do ostudzenia. Kiedy masa była jeszcze delikatnie ciepła dodałam 3 żółtka i energicznie wymieszałam. Zabrałam z tej masy 1/3 szklanki. Do masy w rondlu dosypałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą kakaową.
    Wylałam masę na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.

  2. Zrobiłam masę serową
    Utarłam żółtka z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Łyżką stopniowo dodawałam ser. Dodałam również mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Białka ubiłam ze szczyptą soli i dodałam do masy serowej. Delikatne łyżką drewnianą wymieszałam całość.

  3. Upiekłam ciasto
    Po 10 minutach podpiekania ciasta wyciągnęłam je i łyżką nakładałam placki z sera. Na całość wyłożyłam pokrojone w ćwiartki morele brzuszkami do dołu. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach góra – dół

    Kiedy ciasto już się upiekło odstawiłam je na chwilę by lekko ostygło. Polałam polewą, co zostawiłam z przygotowywania ciasta. Odstawiłam do całkowitego ostudzenia i stężenia. U mnie to była cała noc.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 14 czerwca
Pyszotka:)
Maudie 14 czerwca
Kuszący:)
catha 17 czerwca
Bardzo mi się podoba to ciasto!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozm. L
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła (ok. 15 dkg)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy 8 g
  • Na masę serową:
  • 50 dkg sera mielonego
  • 3 jajka rozm. L
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  • 10 dkg miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • Morele
Składniki