Zrobiłam ciasto
W rondlu rozpuściłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym i dodałam przesiane przez sitko kakao. Wymieszałam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia. Odstawiłam masę do ostudzenia. Kiedy masa była jeszcze delikatnie ciepła dodałam 3 żółtka i energicznie wymieszałam. Zabrałam z tej masy 1/3 szklanki. Do masy w rondlu dosypałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą kakaową.
Wylałam masę na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut.
Zrobiłam masę serową
Utarłam żółtka z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Łyżką stopniowo dodawałam ser. Dodałam również mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Białka ubiłam ze szczyptą soli i dodałam do masy serowej. Delikatne łyżką drewnianą wymieszałam całość.
Upiekłam ciasto
Po 10 minutach podpiekania ciasta wyciągnęłam je i łyżką nakładałam placki z sera. Na całość wyłożyłam pokrojone w ćwiartki morele brzuszkami do dołu. Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach góra – dół
Kiedy ciasto już się upiekło odstawiłam je na chwilę by lekko ostygło. Polałam polewą, co zostawiłam z przygotowywania ciasta. Odstawiłam do całkowitego ostudzenia i stężenia. U mnie to była cała noc.
Komentarze do przepisu (7)
*Przejdziesz do wersji klasycznej