Sernik izaura z galaretką

Sernik izaura z galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik izaura to inaczej sernik na murzynku, czyli na cieście czekoladowym. W tradycyjnej wersji sernik izaura jest bez galaretki, a raczej z polewą czekoladową. Ja jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. Taka wersja jest bardziej orzeźwiająca i ciekawsza wizualnie, no i równie pyszna.

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 250g masła
  • 6 łyżek wody
  • 1szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1,25kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce)
  • 5 jajek
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 45g cukru waniliowego
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka)
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki najlepiej o smaku wiśniowym

Przygotowanie

  1. Masło umieściłam w rondlu. Dolałam wodę. Wsypałam cukier i kakao. Mieszając podgrzewałam składniki do ich całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Masa nie musi się gotować. Gorącą masę czekoladową zestawiłam z palnika i odstawiłam do wystygnięcia. Żółtka oddzieliłam od białek i zmiksowałam z wystudzoną masą czekoladową. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie partiami wmiksowałam ją do masy czekoladowo - jajecznej. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewniana łyżką wmieszałam ją ostrożnie do ciasta czekoladowego. Większą część ciasta przełożyłam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Blachę z ciastem odstawiłam i zabrałam się za przygotowanie masy serowej.
    Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka zmiksowałam z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie dodałam partiami ser z wiaderka i ser biały z kostki (nie mieliłam go bo był dość gładki i miałki, nie taki suchy jak tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe. Na wierzch łyżką wyłożyłam pozostałe ciasto. Sernik piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i ostudziłam do końca. Galaretki rozpuściłam w ok. 3,5szkl. gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną, już lekko stężałą galaretkę wyłożyłam na sernik. Sernik wstawiłam do lodówki i chłodziłam go aż galaretka dobrze zastygła (najlepiej zostawić go na noc). Sernik wyszedł wysoki, nie opadł, trochę mi pękł, ale i tak jest pyszny. Polecam.

Komentarze do przepisu (2)

mangiare 24 kwietnia
Wygląda apetycznie. Chciałabym zjeść jeden kawałek.Mniam, mniam.
KulinarnaChwila 25 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • Ciasto czekoladowe:
  • 250g masła
  • 6 łyżek wody
  • 1szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1,25kg sera (u mnie 1kg sera z wiaderka i 250g sera białego w kostce)
  • 5 jajek
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 45g cukru waniliowego
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka)
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki najlepiej o smaku wiśniowym
Składniki