Sernik idealny z kajmakiem

Sernik idealny z kajmakiem
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: luna76
Sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

Składniki

  • Kruche ciasto :
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kremówki 30 %
  • 1 puszka masy kajmakowej

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 250'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze przez 10-15 min. Wyłączam piekarnik, ciasto zostawiam na ok 30 min. Wyjmuje z piekarnika i zostawiam, aż całkowicie ostygnie. Zimny, smaruję masą kajmakową po wierzchu. I gotowe :)

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 02 kwietnia 2014
wygląda bardzo apetycznie
Jasienka1 02 kwietnia 2014
Musi byc bardzo slodki. Takie wlasnie lubie.
beeatka88 02 kwietnia 2014
ja takie slodkie lubie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kruche ciasto :
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kremówki 30 %
  • 1 puszka masy kajmakowej
Składniki