Sernik gotowany z musem truskawkowym

Sernik gotowany z musem truskawkowym
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: swiat_lucy
Ciasto o cienkiej warstwie sera i najgrubszej z musu truskawkowego. Sernik gotowany który po dodaniu żelatyny „staje” się sernikiem na zimno. Dla tych którzy boją się salmonelli- jajka są podgrzane do tej temperatury w której zarazki giną. Mus oprócz truskawek zawiera bitą śmietanę, ale to piana z białek ubijanych długo na parze dodaje mu delikatności.

Składniki

  • Spód: 150 g ciastek maślanych, 70 g masła
  • Masa serowa
  • 500 g zmielonego sera twarogowego
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 łyżki żelatyny
  • Mus truskawkowy
  • 500 g truskawek mrożonych albo świeżych
  • 50 g cukru
  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki do ubijania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód i zmiksować na mokry piasek. Do formy o wymiarach 24 x 35 cm masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.

  2. Ser, masło żółtka cukier i mleko i włożyć do garnka podgrzewać cały czas mieszając przez około 5 minut. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Wymieszać z masą serową i jak zacznie trochę tężeć( gęstnieć) wlać na ciastkowy spód i zostawić w lodówce do stężenia.

  3. Truskawki z cukrem (50 g) włożyć do garnka i gotować aż truskawki rozgotują się można rozdrobnić widelcem niektóre z nich zostawić całe. Trochę soku można wykorzystać na rozpuszczenie żelatyny.

  4. Białka ubić z cukrem przez około 1 minutę . W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. W misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut.

  5. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Dodać żelatynę wg przepisu na opakowaniu.

  6. Wymieszać ubitą śmietankę i pianę z truskawkami. Wyłożyć na stężały ser. Zostawić w lodówce do stężenia. Można dać na wierzch ciasta dowolną polewę czekoladową i udekorować truskawkami.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 czerwca
Pyszotka:)
asia67 12 czerwca
smakowite
Składniki
  • Spód: 150 g ciastek maślanych, 70 g masła
  • Masa serowa
  • 500 g zmielonego sera twarogowego
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki gorącego mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 łyżki żelatyny
  • Mus truskawkowy
  • 500 g truskawek mrożonych albo świeżych
  • 50 g cukru
  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki do ubijania
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
Składniki