Sernik gotowany mojej babci

Sernik gotowany mojej babci
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

Składniki

  • Kruche: 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżek cukru
  • 4 jajka, kostka margaryny
  • Ser: 1kg sera w wiaderku
  • 5 żółtek, 150g masła, 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu arakowego
  • 4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne). Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości. Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Ser: Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.

Składniki
  • Kruche: 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 łyżek cukru
  • 4 jajka, kostka margaryny
  • Ser: 1kg sera w wiaderku
  • 5 żółtek, 150g masła, 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu arakowego
  • 4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka
Składniki