Sernik gotowany

Sernik gotowany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: edzia_13
sernik troszkę inaczej

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. mleka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę wymieszaną z sodą i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy placki. Placki piec w temp.180 st. ok. 10-15 min.

  2. Masa serowa: Ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę włożyć do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca, cały czas mieszając wlać budyń rozprowadzony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia (na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza). UWAGA: NIE GOTOWAĆ! Zimne placki przełożyć gorącą masą serową, przykryć ściereczką do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto polać polewą, lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

irma 05 stycznia 2013
Jadłam sernik gotowany i bardzo mi smakował, dlatego zabiorę ten przepis do ulubionych i chętnie go wykorzystam.
Konto usunięte 06 stycznia 2013
Podobnie jak Irma jadłam taki sernik gotowany, ale sama go jeszcze nie piekłam, dzięki za przepis, muszę go... Czytaj całość »
Podobnie jak Irma jadłam taki sernik gotowany, ale sama go jeszcze nie piekłam, dzięki za przepis, muszę go wypróbować!
malblez 15 marca 2013
A co z margaryną w masie serowej?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. mleka
Składniki