Sernik gotowany

Sernik gotowany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto, które smakuje moim gościom. Niby sernik, a jednak nieco inaczej. Idealne na Boże Narodzenie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę( 1 kostkę chłodną), jajko, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając. Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy. Gdy masa będzie gorąca przekładamy nią blaty( blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

  3. Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (6)

emka1551 10 stycznia 2012
Ciasto wygląda b.smakowicie. Przymierzałam się do upieczenia ale mam problem z doliczeniem się ilości jajek.... Czytaj całość »
Ciasto wygląda b.smakowicie. Przymierzałam się do upieczenia ale mam problem z doliczeniem się ilości jajek. Jajka 2 szt, a następna pozycja żółtko jaja, 1+2 żółtek czy jajek? Pozdrawiam.
IlonaAlbertos 10 stycznia 2012
Sernik przepyszny, zachęcam do pieczenia :) Do ciasta potrzebujemy 1 jajka i 2 żółtka, zaś do masy serowej... Czytaj całość »
Sernik przepyszny, zachęcam do pieczenia :) Do ciasta potrzebujemy 1 jajka i 2 żółtka, zaś do masy serowej jedno jajko i jedno żółtko.
nana74j 12 stycznia 2012
czy 1 kg maki to nie za duzo na te proporcje jajek i margaryny.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki