Sernik gotowany

Sernik gotowany
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozenas
Palce lizac:))

Składniki

Przygotowanie

  1. ciasto:35 dag mąki tortowej,20dag margaryny,1 jajko,13 dag cukru pudru,1/2łyżeczki proszku do pieczenia-zagnieśc jak kruche ciasto,ale najpierw zmiksowac razem palmę,jajko i cukier i dopiero dodac do mąki.Upiec 2 placki,są cienkie i mogą się kruszyc,ale nie należy się przejmowac.

  2. Masa serowa:1kg sera,10dag palmy,10 dag masła,2 szkl cukru,2-3 jaja,2 cukry waniliowe,2 łyżki mąki ziemniaczanej.

  3. Ser zmielic.Cukier i masło z palmą i jajkami utrzec,dodac ser i cukier waniliowy,gotowac aż zrobi się płynna masa,mieszac cały czas.Jak będą się na serze ukazywały bańki dodac mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody i cały czas mieszac.Ciepłą masę wylac na placek,przykryc drugim,docisnąc,pozostawic do ostygnięcia.Placek jest najlepszy na drugi-trzeci dzień.

Komentarze do przepisu (2)

beata1984 06 grudnia 2010
a nie lepiej tą wodę zastąpić mlekiem?
bozenas 07 grudnia 2010
oczywiście że można wodę zastapić mlekiem:)
Składniki
Składniki