Sernik gotowany:

Sernik gotowany:
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Jeden ze smaczniejszych serników. Mocno pachnący cytryną.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Masa serowa:
  • 1,5 kg tłustego twarogu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 250 g masła
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Dodawać partiami cukier i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Dodać żółtka i obie mąki zmieszane z proszkiem.
    Na końcu wlać wodę i jeszcze chwile ubijać. Przelać do dużej tortownicy o śr. 30 cm i wstawić do nagrzanego już-do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
    Po ostygnięciu przekroić na dwie części.


    Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem, dodać ser i chwilę gotować - cały czas mieszając.
    Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, dodać jajka, mąkę ,skórkę oraz sok z cytryny.
    Na koniec wsypać proszek do pieczenia. Ponownie wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania, cały czas mieszając- bo łatwo się przypala.
    Masę serową wylać na pierwszą część biszkoptu.
    Przykryć drugą i lekko docisnąć.
    Oblać roztopioną gorzką czekoladą..

Składniki
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Masa serowa:
  • 1,5 kg tłustego twarogu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 250 g masła
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i otarta skórka z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
Składniki