Sernik gotowany

Sernik gotowany
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Tradycyjny i sprawdzony przepis na jednego z najpopularniejszych serników w Polsce. Sernik gotowany jak sama nazwa wskazuje jest przygotowywany przez gotowanie, a nie pieczenie. Polecam!

Składniki

  • ser mielony 1 kg
  • biszkopty 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 120 g
  • mleko 120 ml
  • Budyń waniliowy 120 g
  • jajka 4 szt.

Przygotowanie

  1. Jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wraz z cukrem rozpuszczamy w dużym i głębokim garnku. Do rozpuszczonego masła dodajemy ser. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Do masy serowej dodajemy pojedynczo jajka. Mieszamy.
    W zimnym mleku rozpuszczamy budyń. Do gotującego się sera(gotujemy masę na średnim ogniu) dodajemy zimne mleko z budyniem. Mieszamy do połączenia się składników. Krótko gotujemy. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa zacznie gęstnieć.
    Podłużną blachę lub formę do pieczenia wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wylewamy połowę ciepłej masy serowej. Na masie serowej układamy ponownie biszkopty. Na biszkoptach układamy ponownie drugą połowę ciepłej masy serowej. Na masie układamy biszkopty. Gdy masa nieco ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 11 lipca 2019
Jeden z moich ulubionych serników :) Pycha :)
Honorata27 12 lipca 2019
Dziękuje za miłe słowa :)
babcitereskiciasta 14 lipca 2019
Pyszny serniczek.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ser mielony 1 kg
  • biszkopty 400 g
  • masło 200 g
  • cukier 120 g
  • mleko 120 ml
  • Budyń waniliowy 120 g
  • jajka 4 szt.
Składniki