Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sernik, która zawsze się udaje. Nic nie opada, nic się nie napowietrza, konsystencja jest kremowa, smak świetny.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 31
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Gotujemy w następujący sposób: masło i cukier wkładamy do sporego garnka (gotuję zawsze w garnku o średnicy 24 cm), podgrzewamy i rozpuszczamy. W osobnej misce miksujemy zmielony twaróg z całymi jajkami. Następnie dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując. 2 budynie rozprowadzamy w 0,5 l mleka i wlewamy do masy serowej, czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone (lub płatki lub słupki) migdały (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika. Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego (może być też np. alkohol, zależy od upodobań) i maczamy po jednym ciastku. Ciastka układamy na dnie blachy, jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik przygotowujemy polewę czekoladową: 1/2 kostki masła 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Wszystko umieszczamy w niewielkim garnuszku i rozpuszczamy, a następnie polewamy sernik. Można też rozpuścić czekoladę, dodać do niech trochę słodkiej śmietanki 36% i łyżkę miodu (świetnie nadaje polewie połysk). Sernik wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy, najlepiej kilka godzin (to jest najtrudniejszy etap:)) Smacznego :)