Sernik Dukana

Przepis dnia 2014-04-30
Sernik Dukana
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lumiuz
Przepis na zwykły sernik zmodyfikowany dla potrzeb osób stosujących metodę Dukana. Oczywiście składniki można podmienić, np. chudy nabiał na półtłusty, użyć skrobi ziemniaczanej i wyjdzie normalny sernik ;)

Składniki

  • twaróg chudy, 800 gr
  • jajka (oddzielić białka od żółtek), 6
  • skrobia kukurydziana, 3 łyżki
  • słodzik, wg uznania, dałam 2 łyżki
  • aromat, np. waniliowy, kilka kropel
  • mleko 0,5 %, 1-1,25 szklanki

Przygotowanie

  1. Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.

  2. Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat. Wymieszać mikserem.

  3. Dodać szklankę mleka (do 1,25 szklanki). Ponownie użyć miksera.

  4. Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką.

  5. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja z je braku użyłam sreberka i też wyszło ;)

  6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut (ze względu na mój piekarnik - piekłam ok. 90 minut). Sernik mi trochę opadł, ale ja mam kiepski piekarnik.

  7. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (22)

akamyll 19 stycznia 2010
świetny przepis! i taki dietetyczny :)
super! w najbliższym czasie wypróbuje ;)
wz31 19 maja 2010
Takiego przepisu szukałam. Dzięki.
kaska1 19 maja 2010
Super , wlasnie od poniedziaku zaczynam diete Dukana.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • twaróg chudy, 800 gr
  • jajka (oddzielić białka od żółtek), 6
  • skrobia kukurydziana, 3 łyżki
  • słodzik, wg uznania, dałam 2 łyżki
  • aromat, np. waniliowy, kilka kropel
  • mleko 0,5 %, 1-1,25 szklanki
Składniki