Sernik czereśniowy bez spodu

Sernik czereśniowy bez spodu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: monialubi
Tym razem sama masa serowa, a w środku soczyste czereśnie. Robiłam już kilka razy i za każdym razem był rewelacyjny.

Składniki

  • 500g dojrzałych czereśni
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150g miękkiego masła
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1kg chudego twarogu zmielonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę (26cm) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Czereśnie umyć, wydrylować i przekroić na pół. Posypać cukrem wanilinowym.

  3. Masło utrzeć z cukrem, sokiem cytrynowym i kaszą manną. Dodać twaróg i budyń w proszku. Pojedynczo dodawać jaja. Następnie delikatnie wmieszać czereśnie.

  4. Masę przełożyć do tortownicy. Piec ok. 60 minut, po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

smaker 08 lipca 2016
Ślinka cieknie już na sam widok! <3
ciacho50 10 lipca 2016
Piękny i równiutki. Jak to zrobiłaś ? tyle się piekł a jest nie spieczony od góry ?
monialubi 10 lipca 2016
Pod koniec pieczenia przykryłam folią aluminiową, tak 15-20 minut przed końcem. I potem tę folię zostawiłam... Czytaj całość »
Pod koniec pieczenia przykryłam folią aluminiową, tak 15-20 minut przed końcem. I potem tę folię zostawiłam na czas studzenia w piekarniku. :)
Składniki
  • 500g dojrzałych czereśni
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150g miękkiego masła
  • 250g cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1kg chudego twarogu zmielonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 jajka
Składniki