Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną

Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Wilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący.

Składniki

  • spód
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • masa
  • 500 g twarogu
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 4 jajka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • dosłodzić wedle uznania
  • polewa
  • 2 miarki odżywki białkowej+wiórki kokosowe lub 50 g białej czekolady

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku lub wodzie. Do ugotowanej dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i jeszcze ciepłą miksujemy na gładką masę.

  2. Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem rozpuszczonym. Wylepiamy tym spód formy (20 cm) i wkładamy do lodówki.

  3. Do ostudzonej kaszy dodajemy żółtka, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec stopniowo twaróg i dalej miksujemy do połączenia składników.

  4. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Przelewamy na spód i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

  5. Ostudzony sernik polewamy rozpuszczoną odżywką białkową lub białą czekoladą.
    Polecam spożywać go schłodzonego.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 24 marca 2019
cudnie :)
Składniki
  • spód
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • masa
  • 500 g twarogu
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 4 jajka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • dosłodzić wedle uznania
  • polewa
  • 2 miarki odżywki białkowej+wiórki kokosowe lub 50 g białej czekolady
Składniki