Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wspaniały sernik na święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Herbatniki kakaowe 20 dag
  • Masło 8 dag
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 10 dag
  • Cukier 1 szklanka
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki
  • Budyń czekoladowy 2 opakowania
  • Posypka do ciast
  • Składniki na polewę:
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Kakao 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 3 łyżki
  • Margaryna ½ kostki
  • Żelatyna spożywcza 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki na polewę razem zagotować cały czas mieszając. Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody, dodać do polewy i bardzo dokładnie wymieszać. Polewę studzimy i letnią polewamy placek. Polewa jest sprężysta i łatwo się kroi.
    Wykonanie spodu:
    Herbatniki zblędować na proszek. Następnie dodać rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić masę na spód. Gotową masą wylepić dno formy i schłodzić.
    Wykonanie masy serowej:
    Ser ucieramy mikserem, dodajemy, rozbełtane jajka, rozpuszczone masło z cukrem, kakao. Budynie rozrobić w mleku, dodać do sera razem z rozpuszczonymi w kąpieli wodnej 2 czekoladami i utrzeć na gładką masę. Gotowy ser wylać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę. Po upieczeniu placek przestudzić, polać przygotowaną polewą i ozdobić posypką do ciast. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • Składniki na spód:
  • Herbatniki kakaowe 20 dag
  • Masło 8 dag
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg sernikowy z wiaderka 1 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 10 dag
  • Cukier 1 szklanka
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki
  • Budyń czekoladowy 2 opakowania
  • Posypka do ciast
  • Składniki na polewę:
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Kakao 3 łyżki
  • Kwaśna śmietana 3 łyżki
  • Margaryna ½ kostki
  • Żelatyna spożywcza 1 łyżka
Składniki