Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FitSweet
Są Święta… jest sernik. Podobnie i tym razem, ale dla odmiany sernik z dodatkiem mlecznej czekolady, uwieńczony polewą z białej i udekorowany czekoladowymi cukierkami Schoko-Bons w kaształcie jajeczek. Puszysty, kremowy i delikatny, bez wątpienia zasługuje na swoje miejsce na świątecznym stole.

Składniki

  • Sernik:
  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 5 jajek
  • 1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej
  • 1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki”
  • 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Spód:
  • 100-120 g herbatników
  • 0,25 kostki (50 g) masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej
  • 3 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. 1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyc do formy wysmarowanej masłem (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i równomiernie ugnieść.

    2) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    3) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.

    4) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas mieszając dodawać pojedynczo żółtka oraz partiami twaróg.

    5) Na koniec dodać budyń, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

    6) Do masy serowej delikatnie łyżką wmieszać ubitą pianę z białek.

    7) Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej ze spodem z herbatników tortownicy i wyrównać.

    8) Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu).

    9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

    10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    11) Wystudzony sernik udekorować polewą i cukierkami Schoko-Bons.

  2. 1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyc do formy wysmarowanej masłem (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i równomiernie ugnieść.

    2) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    3) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej.

    4) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas mieszając dodawać pojedynczo żółtka oraz partiami twaróg.

    5) Na koniec dodać budyń, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

    6) Do masy serowej delikatnie łyżką wmieszać ubitą pianę z białek.

    7) Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej ze spodem z herbatników tortownicy i wyrównać.

    8) Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu).

    9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

    10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

    11) Wystudzony sernik udekorować polewą i cukierkami Schoko-Bons.

Komentarze do przepisu (2)

marysia11082 11 kwietnia 2017
Coś żle podałaś 2 razy po 1,5 tabliczki mlecznej czekolady?Tak ma być?Czy 1,5 mlecznej i 1,5 białej... Czytaj całość »
Coś żle podałaś 2 razy po 1,5 tabliczki mlecznej czekolady?Tak ma być?Czy 1,5 mlecznej i 1,5 białej czekolady.Popraw mnie jeżeli sie mylę.
FitSweet 23 kwietnia 2017
dziękuję, faktycznie pomyliłam się i dwa razy dodałam :) już poprawiam. pozdrawiam
Składniki
  • Sernik:
  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 5 jajek
  • 1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej
  • 1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki”
  • 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Spód:
  • 100-120 g herbatników
  • 0,25 kostki (50 g) masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • Polewa:
  • 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej
  • 3 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie)
Składniki