Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo miękki, wilgotny i delikatny. Rozpływa się w ustach.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Żółtka rozbić mikserem, dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać wszystkie cukry, olej i mleko. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części.
Do jednej części dodać krem czekoladowy, kakao, budyń czekoladowy i aromat makowiec. Wymieszać
Do drugiej części dodać budyń waniliowy i aromat sernik. Wymieszać
Ubić pianę z białek, połowę dodać do masy czarnej, połowę do masy białej
Na dużą blachę wylać równomiernie masę czarną, następnie białą. Piec 50 min w 175 st. Ja piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta i po upieczeniu pozostawiam w otwartym piekarniku do ostygnięcia. Wierzch dowolnie udekorować - u mnie najprostsza wersja z kakao. Polewa czekoladowa wyglądałaby ładniej ;)
Wersja z samym serem (bez spodu) jest szybką wersją sernika. Jak ktoś ma czas i ochotę można oczywiście zrobić spód z kruchego ciasta albo herbatników.