Sernik cytrynowy w cieście babkowym

Sernik cytrynowy w cieście babkowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik pieczony z ciastem 1 do 1. To znaczy ile ważą jajka, tyle samo masła, cukru i mąki. Ale ja dałam cukru połowę, bo było by za słodkie. Sernik wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO BABKOWE:
  • -400 g. jajek (tu 8 małych) -400 g. cukru-dałam połowę -400 g. masła
  • -400 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z 1 cytryny
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -5 jajek -200 g. cukru
  • -330 ml. śmietanki 30 % -2 budynie cytrynowe -sok z 1/2 cytryny
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -troszkę gorącej wody

Przygotowanie

  1. ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Żółtka zmiksować z resztą cukru i masłem. Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać sok z cytryny i zmiksować. Porcjami dodawać białka i mieszać już łopatką. 3/4 ciasta rozsmarować do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. masa- Jajka zmiksować z cukrem, potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Dodać sok z cytryny i zmiksować ale nie za długo, bo niepotrzebnie można napowietrzyć masę. Masę przełożyć do blaszki na surowe ciasto i rozsmarować.

  3. kruszonka- Na masę serową porozkładać pozostawione ciasto. (Ja robiłam to za pomocą dwóch łyżeczek, jedną nabierałam, drugą ściągałam. )

  4. Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia jak za mocno by brązowiało.

  5. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok i rozetrzeć, stopniowo dolewając po troszku gorącej wody. Lukier musi być lejący ale nie za rzadki bo nie zastygnie. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimny sernik w esy-floresy.

Składniki
  • CIASTO BABKOWE:
  • -400 g. jajek (tu 8 małych) -400 g. cukru-dałam połowę -400 g. masła
  • -400 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z 1 cytryny
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -5 jajek -200 g. cukru
  • -330 ml. śmietanki 30 % -2 budynie cytrynowe -sok z 1/2 cytryny
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -100 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -troszkę gorącej wody
Składniki