Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Jest to doskonałe ciasto na miłe popołudnie. Nie zrażajcie się nieco kwaskowym smakiem cytryny. Nadaje ciekawszego aromatu naszemu sernikowi. Wypiek jest wilgotny i długo utrzymuje swoja świeżość. W moim domu jest to prawdziwy rarytas pieczony tylko na wyjątkowe okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaje masło. Miksuję. Dodaję ser. Miksuję. Dodaje aromat i sok z cytryny. Miksuję. Dodaję budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Mieszam. Kwadratową formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach smaruję masę. Całość piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Dekoracja: Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i wodą. Dekoruję wystudzone ciasto. Układam na wierzchu skórkę cytrynową.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Składniki
Składniki