Sernik chałwowy

Sernik chałwowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
dla wielbicieli chałwy ... mega chałwowy, ciężki, zwarty z przepyszną aksamitną polewą, wbrew pozorom niezbyt słodki ... trudno się mu oprzeć :-)

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki 15 dag
  • masło stopione 6 dag
  • Masa serowo-chałwowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • jajko 5 dużych
  • cukier 1/2 - 3/4 szkl.
  • śmietanka 30% 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
  • chałwa (u mnie sezamowa waniliowa) 25 dag
  • polewa chałwowa:
  • chałwa (u mnie sezamowa waniliowa) 15 dag
  • śmietanka 30% 1/2 szkl.

Przygotowanie

  1. Spód: Herbatniki pokruszyć wałkiem lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
    Formę o średnicy 23 cm lub boku 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wysypać masę ciasteczkową, wcisnąć w dno, wyrównać. Odstawić.

    Masa serowo-chałwowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Chałwę zmiksować blenderem, dodać do masy i wymieszać łyżką.
    Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca.

    Polewa chałwowa: Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać śmietankę i wymieszać, żeby nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając. Lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

    Smacznego :-).

    P.S. Przepis inspirowany blogiem "Moje Wypieki"

Komentarze do przepisu (4)

Futka 29 kwietnia 2015
Cudowny serniczek :) Wygląda wyśmienicie :)
renka 29 kwietnia 2015
Super pysznie wygląda,musi "zabójczo" smakować taki chałwowy -)))
sereberko80 30 kwietnia 2015
dziękuję :-) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • herbatniki 15 dag
  • masło stopione 6 dag
  • Masa serowo-chałwowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • jajko 5 dużych
  • cukier 1/2 - 3/4 szkl.
  • śmietanka 30% 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
  • chałwa (u mnie sezamowa waniliowa) 25 dag
  • polewa chałwowa:
  • chałwa (u mnie sezamowa waniliowa) 15 dag
  • śmietanka 30% 1/2 szkl.
Składniki