Sernik bez spodu

Sernik bez spodu
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pysznie aromatyczny , rozpływający się w ustach z delikatną nutką wanilii . Ja zrobiłam sernik na Święta , ale doskonały jest na każdy dzień .

Składniki

  • * 1 kg twarogu z wiaderka - ja użyłam piątnicy . * 3/4 szklanki drobnego cukru .
  • * 5 średnich jajek . * 200 g margaryny do pieczenia .
  • * 2 małe budynie śmietankowe bez cukru .
  • * 6 kropel olejku śmietankowego lub waniliowego .
  • * Papier do pieczenia
  • * Bułka do oprószenia blaszki oraz ciut margaryny do wysmarowania boków tortownicy .
  • * Tortownica o średnicy około 24 cm .

Przygotowanie

  1. Zawsze jest dobrze kiedy jajka mają temperaturę pokojową .

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia , boki natomiast wysmarować dokładnie margaryną i obsypać bułką tartą lub mąką .

    Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia .

    Do wysokiej miski wkładamy twaróg z wiaderka , jajka , cukier , 2 budynie , olejek śmietankowy lub waniliowy oraz przestudzoną margarynę . Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . I to jest wszystko :)

    Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut .

    Starajmy się nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia .

    Pamiętajmy również o tym , że zawsze zaznaczam , iż każdy piekarnik jest inny i każdy / każda Pani domu wie najlepiej jak się sprawuje piekarnik .

  2. Po zakończeniu pieczenia należy sprawdzić środek ciasta długim patyczkiem do szaszłyków .

    Sernik po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem lub na ciepłym serniku rozprowadzamy masę krówkową np. firmy bakalland .

    Sernik po lekkim opadnięciu jest wysokości mniej więcej połowy wysokości tortownicy .

    Polecam
    Małgośka w Kuchni

Komentarze do przepisu (1)

Jaki smaczny serniczek! Pycha :)
Składniki
  • * 1 kg twarogu z wiaderka - ja użyłam piątnicy . * 3/4 szklanki drobnego cukru .
  • * 5 średnich jajek . * 200 g margaryny do pieczenia .
  • * 2 małe budynie śmietankowe bez cukru .
  • * 6 kropel olejku śmietankowego lub waniliowego .
  • * Papier do pieczenia
  • * Bułka do oprószenia blaszki oraz ciut margaryny do wysmarowania boków tortownicy .
  • * Tortownica o średnicy około 24 cm .
Składniki