Sernik bez spodu

Sernik bez spodu
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sernik jest o smaku waniliowym, puszysty, rozpływa się w ustach.

Składniki

  • biały ser twaróg 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • cukier waniliowy 16 g
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg i budynie, cały czas miksujemy. Zmiksowaną masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej tortownicy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w tortownicy możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 02 marca
Pysznosci! najlepszy jest bez spodu!
Maudie 02 marca
Oczywiście,że najlepszy bez spodu:))))
Składniki
  • biały ser twaróg 1 kg
  • jajka kurze 6 szt.
  • cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
  • cukier waniliowy 16 g
  • masło 20 dag
  • budyń waniliowy 80 g
Składniki