Sernik bez sera na śmietanach.

Sernik bez sera na śmietanach.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Dziś jest Dzień Kobiet dlatego postanowiłam przygotować ciasto, pewnie większość je zna to ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała to i tamto. Robiłam nawet na cieście kakaowym jednak na białym smakuje mi najbardziej. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znika z talerza.

Składniki

  • na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki margaryny (tortowa),
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek cukru.
  • masa śmietanowa : 3 białka,
  • 1 cukier waniliowy 15 g,
  • 2 duże śmietany 330 g (u mnie śmietana z Piątnicy),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy po 64 g).
  • dodatkowo : ulubione owoce z kompotu.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Dokładnie wszystko wymieszać rękoma na sypką masę.

  2. Gdy ciasto jest już wyrobione ubić białka w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  3. Do drugiej miski wylać obie śmietany, dodać cukier, proszek budyniowy i cukier waniliowy, wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników.

  4. Gdy mamy już zmiksowane śmietany z całą resztą dodać ubite na sztywno białka i wymieszać powoli za pomocą łyżki.

  5. Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać część ciasta sypkiego, rozłożyć po całości blaszki.

  6. Na wyłożone sypkie ciasto wylać przygotowaną masę śmietanową, wyrównać ją można położyć dowolne owoce z kompotu ( sok przelać przez sito zostawiając sam owoc ). Ja dałam swoje truskawki z kompotu.

  7. Na masę śmietanową z owocami równo wysypać drugą część ciasta sypkiego.

  8. Przygotowane ciasto wstawić do zimnego piekarnika na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto ładnie urośnie ale po ostygnięciu opadnie jak każdy sernik. Gdy już jest zimne wyjąć razem z papierem z blaszki.

  9. Ciasto ma świetny posmak pieczonego budyniu, nadaje się idealnie do kawy jak również dla gości. Polecam serdecznie ponieważ przygotowanie jest banalnie proste.

  10. A na obiad miałam rybę panga smażoną, surówka z kapusty kiszonej z czerwoną cebulką oraz ziemniaki. Przepisu nie podaję ponieważ rybę każdy potrafi usmażyć.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 09 marca 2020
Super przepis :)
agnes72 09 marca 2020
dziękuję
Składniki
  • na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki margaryny (tortowa),
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek cukru.
  • masa śmietanowa : 3 białka,
  • 1 cukier waniliowy 15 g,
  • 2 duże śmietany 330 g (u mnie śmietana z Piątnicy),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy po 64 g).
  • dodatkowo : ulubione owoce z kompotu.
Składniki