Sernik bez sera czyli Sernik na śmietanie

Sernik bez sera czyli Sernik na śmietanie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Przepyszne ciasto przypominające z wyglądu i smaku sernik, jednak bez grama sera ;o)

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 margaryna (250g)
  • małe opak. proszku do pieczenia (15g)
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy (u mnie Dr Oetker XXL)
  • 3 śmietany 18% po 400g
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Przepis na klasyczną prostokątną formę. Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.

  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

  3. Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).

Komentarze do przepisu (23)

wiola1100 22 września 2010
serniczek wygląda pysznie ja podobną masę robię do ciasta z porzeczkami tylko dodaję jeszcze kokos,pozdrawiam
LenaMS 22 września 2010
Spotkałam się również z tym przepisem i dodawaniem kokosów do masy. Wszystko zależy od inwencji twórczej :o)... Czytaj całość »
Spotkałam się również z tym przepisem i dodawaniem kokosów do masy. Wszystko zależy od inwencji twórczej :o) Ale czasami to co proste jest i najlepsze... :o)
dominikaorland 22 września 2010
To ciasto jest pyszne, znam je rowniez pod nazwa styropian:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 margaryna (250g)
  • małe opak. proszku do pieczenia (15g)
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy (u mnie Dr Oetker XXL)
  • 3 śmietany 18% po 400g
  • 3 łyżki kakao
Składniki