Sernik bez sera - ciasto styropian

Sernik bez sera - ciasto styropian
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MP3-ka
Pomysł na wykorzystanie dużej ilości śmietany - kruche z jeżynami i masą śmietanowo - budyniową!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki (250ml), 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g masła,
  • 4 białka, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe,
  • 3 x śmietana 18% ( 3 x 330g) 2 szklanki jeżyn

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek oraz posiekane masło.
    Zagniatamy ciasto, na koniec formujemy kulę.
    Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, zawijamy w folię.
    Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.
    Większą odkładamy do lodówki na ok 30minut.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Powoli dodajemy cukier cały czas miksując.
    Gdy cukier się rozpuści, dodajemy budynie - miksujemy.
    Na koniec dodajemy po łyżce śmietany, mieszając delikatnie łyżką.

    Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
    Większą część ciasta wałkujemy, i wykładamy dno blachy.
    Nakładamy masę śmietanową, wyrównujemy.
    Następnie układamy jeżyny.
    Na koniec mniejszą część ciasta ścieramy na tarce - grube oka.

    Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180stopni.
    Studzimy w piekarniku.

    Przed podaniem posypujemy pudrem.

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki (250ml), 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150g masła,
  • 4 białka, 1 szklanka cukru, 2 budynie waniliowe,
  • 3 x śmietana 18% ( 3 x 330g) 2 szklanki jeżyn
Składniki