Kruche ciasto
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masło i rozetrzyj w dłoniach do powstania kruszonki
Następnie dodaj żółtka i wyrób jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki
Warstwa a’la serowa
Do białek wsyp cukier, szczyptę soli i ubijaj aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne
Jogurt i śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj skórkę otartą z cytryny, skrobię i chwilę zmiksuj do połączenia
Dodaj ubite białka i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy
Z lodówki wyjmij ciasto kruche i podziel je na dwie równe części
Jedną z nich wylep dno blaszki, po nakłuwaj widelcem
Na to wylej masę a’la serową
Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta
Piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)
Komentarze do przepisu (2)