Sernik bez sera

Sernik bez sera
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Przepyszne ciasto do złudzenia przypominające puszysty i delikatny sernik

Składniki

  • Ciasto kruche
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa a’la serowa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g śmietany 18 %
  • 150 g cukru drobnego
  • 4 białka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto

    Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masło i rozetrzyj w dłoniach do powstania kruszonki

    Następnie dodaj żółtka i wyrób jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki

  2. Warstwa a’la serowa

    Do białek wsyp cukier, szczyptę soli i ubijaj aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne
    Jogurt i śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj skórkę otartą z cytryny, skrobię i chwilę zmiksuj do połączenia
    Dodaj ubite białka i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy

  3. Z lodówki wyjmij ciasto kruche i podziel je na dwie równe części
    Jedną z nich wylep dno blaszki, po nakłuwaj widelcem
    Na to wylej masę a’la serową
    Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta
    Piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)

Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2020
Cudownie wyglada, pycha!
KulinarnaChwila 13 listopada 2020
super:)
Składniki
  • Ciasto kruche
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa a’la serowa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g śmietany 18 %
  • 150 g cukru drobnego
  • 4 białka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • szczypta soli
Składniki